Slaapoefentherapie


Monique van Noort als slaapoefentherapeut op Radio FunX Goed slapen, ook met warm weer!


"Ik val altijd zo slecht in slaap", "Ik word in de nacht zo vaak wakker en kom dan niet meer in slaap", "Door de pijn slaap ik elke nacht zo slecht en word ik niet uitgerust wakker". Zijn dit teksten die herkenbaar zijn voor je? Dan kunnen de slaapoefentherapeuten van Oefentherapie Carnissehuis iets voor jou betekenen. Vanaf 1 juli 2016 is het namelijk mogelijk om je aan te melden voor slaapoefentherapie.

Wat doet een slaapoefentherapeut?
Een slaapoefentherapeut helpt je inzicht te krijgen in je slaapgedrag en de relatie tot je klachten. De oefentherapeut kan je helpen bij inslaapproblemen, doorslaapproblemen, vroeg wakker problemen en 's-Nachts piekeren door stress en spanning. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld als je net een kindje gekregen hebt, (chronische) pijn hebt of in ploegendiensten werkt.

Het behandelplan zal bestaan uit verschillende aspecten om het slaapprobleem te verhelpen. Er zal als eerst gewerkt worden aan inzicht in de klachten en het slaapgedrag. Hierbij wordt uitgegaan van jouw gewoontes over de gehele 24 uur van de dag. Alles wat je immers overdag doet en laat, kan van invloed zijn op je slaap(probleem). Daarnaast zullen er ontspannings- en ademhalingsoefeningen worden gegeven en zal er cognitieve gedragstherapie toegepast kunnen worden. Cognitieve gedragstherapie houdt in dat je leert je negatieve gedachten m.b.t. de slaap om te zetten in positieve of neutrale gedachten.

Er zijn gemiddeld tussen de 5 en 10 behandelingen nodig om de factoren die van invloed zijn op je slaap te kunnen verbeteren. Het is van groot belang dat je zelf goed aan de slag gaat met de tips en de handvatten die je mee krijgt van de therapeut. De therapie vraagt de nodige zelfdiscipline om de behandeling te laten slagen.
Slaapoefentherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering en valt onder de behandelingen 'oefentherapie'. Na afronding van de slaaptherapie zal de therapeut een eindverslag sturen naar de huisarts.

Nu ook voor kinderen
De slaapoefentherapeut is tevens gespecialiseerd in het behandelen van slaapproblemen bij kinderen. Vermoed je dat jouw kind een slaapprobleem hebt, blijf hier dan niet te lang mee rondlopen. Slaapproblemen bij kinderen hebben vaak een negatieve invloed op de schoolprestaties en op het gedrag van je kind.

Meer informatie?
Wil je meer weten over slaapoefentherapie of wil je een afspraak maken, neem dan contact op met Oefentherapie Carnissehuis.